Düz okey oyna ve keyfini çıkar
Giriş Yap/Üye Ol

Okey Nasıl bulundu ve oynandı

AspavA Okey oyna 18.Nis.2021 202 görüntülenme 0 yorum

Okey oyna

Okey nasıl bulundu denince, Masa ve taş oyunları günümüzde keşfedilmiş oyunlardan oluşmamaktadır. Pek çok oyunun köklü bir tarihi olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda geçmişten günümüze kadar oynanan oyunlar aslında kültür mirası olarak da sayılabilmektedir. Okey de kendine has geçmişi ve kuralları ile hakkında en çok soru sorulan oyunlardan biridir.

canlı mobil okey

Okey Nasıl Bulundu?

Kullanıcıların merak ettikleri soruların başında genellikle “Okey ilk ne zaman bulundu?” gibi cümleler bulunmaktadır. Bu alanda pek çok farklı görüşün olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak okeyin tarihçesi hakkında yapılan araştırmalarda genel kanı, oyunun Çin’de bulunduğu yönündedir. Bunun yanı sıra oyunun 1930’lu yıllarda oynanmaya başladığını düşünen bireyler de bulunmaktadır.

Okey Tarihçesi Hakkında

Okey tarihçesi hakkında yapılan araştırmalarda 1930’lu yıllarda icat edildiğini düşünen kesimin hikâyeleri daha enteresandır. Bilinenlere göre oyunun mucidi Romanya’da dünyaya gelmiş olan bir Yahudi’dir.

Modern okey olarak da adlandırılan yeni keşfin sahibinin ismi Rummikub Ephraim Herzano isminde bir adamdır. Oyunu doğduğu ülkeden Filistin’e göç etmesinden sonra bulan Ephraim, icadına evinin arka bahçesinde imza atmıştır. Genç adamın oyun kurallarında da sisteminde de Çin’in bilinen oyunlarından biri olan mahjong ve rummyden esinlendiği bilinmektedir. Bu sayede okey, geçmişten günümüze kadar en sevilen taş oyunlarından biri olmaya ilk adımını atmış olmaktadır.

Okeyin Modern Çağda Gelişimi

Okeyin icat edilmesinden sonra görmüş olduğu ilgiye paralel olarak bir gelişim yaşadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun hakkında okeyin icadından bu zamana kadar ilerleyen bir süreç bilgisi edinmek mümkündür. Öncelikle oyun kurallarına pek fazla ekleme yapılmamıştır. Ancak klasik okey olarak başlayan okey serüveni artık yüzbir gibi alternatifler ile desteklenmektedir. Üstelik oyunlara erişim şekli de modern çağ ile birlikte değişim göstermiştir.

Okey nasıl bulundu? Amacı nedir?

Geçmişte sadece reelde oynanan bir oyun olan okey, artık internet üzerinden de kolay bir şekilde oynanabilmektedir. Bireylerin internetten okey oynayabilmeleri için hem bilgisayar ya da akıllı cihaz tercihlerinde bulunmaları olasıdır. Üstelik oyunun internet üzerinden oynanabilmesi farklı şehirlerden ya da bölgelerden insanlar ile tanışarak oyun keyiflerinin aralıksız şekilde devam etmesini sağlayan bir gelişimdir.

Okey İlk Nerede Oynandı?

Okeyin köklü tarihsel gelişiminden sonra, oyuncuların en çok merak ettiği konulardan biri de “Okey ilk nerede oynandı?” sorusudur. Bu oyun Çin masalarından gazinolara kadar pek çok evreden geçerek günümüze gelmiş olsa da, oyunun ilk kez Arap, İran ve Fas civarlarında oynandığı  tahmin edilmektedir. 15 ve 16. yüzyılın başlarında gelişen Türk ve Arap ilişkileri sonucunda oyunun Türkler tarafından da öğrenilmesine ortam sağlanmıştır. Türk ve Arap ilişkilerinin gelişim sürecine paralel olarak ise okey oyunun Osmanlı Sarayı’na kadar girdiği düşünülmektedir.

Osmanlı zamanında eğitim ve sanat alanında uğraşan Enderun’da okey sık sık oynanan bir oyun haline gelmiştir. Daha sonra ise Enderun hocası Hacı Marufi tarafından geliştirilerek, oynama şekli ve kurallarda değişim söz konusu olmuştur. Oyunun daha da geliştirilmesi bugünlük okey haline gelmesine vesile olmuştur. Çok keyifli ve heyecan verici bir oyun olduğu düşünülmektedir.

HEMEN OKEY ODALARINA KATIL
Yorumlar
Bu yazıya yorum yapan ilk kişi sen ol.

50 Yorum

52 Yazı

109 Üye

8 Ziyaretçi